Kura zielononóżka kuropatwiana to stosunkowo lekka – osiągająca wagę do ok. 2kg – polska rasa kur ogólnoużytkowych, potocznie zwana „galicyjską”. Wzorzec tej rasy został ustalony w okresie po I wojnie światowej. Cechami charakterystycznymi są zieolnkawa barwa nóżek i podobne do kuropatwy upierzenie. Dużymi zaletami kury zielononóżki jest wytrzymałość na niskie temperatury oraz umiejętność świetnego wykorzystania warunków naturalnych.
Jaja od kury zielononóżki cechuje grono istotnych zalet np. o 30% mniejsza ilość cholesterolu oraz dużą zawartość składników odżywczych – aminokwasów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych WNKT. Ponadto zawierają one bogaty zestaw witamin: B12 (reguluje przemianę materii, poprawia samopoczucie i chroni przed stresem), witamina E (jako silmy przeciwutleniacz chroni przed działaniem wolnych rodników na komórki ludzkie przez co opóźnia procesy starzenia i chroni przed rozwojem nowotworów), witamina D (wspiera metabolizm tkanki kostnej i zębów), witamina A (chroni wzrok i skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV), witamina K (korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi) oraz inne ważne mikroelementy (potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor, wapń i siarka).
W związku z powyższym jaja te stanowią wysokiej jakości produkt spożywczy, doskonały do żywienia dzieci i osób starszych mających problemy zdrowotne.
Ciekawostką jest, że ze względu na swoje charakterystyczny kolor ubarwienia, posiadanie tego rodzaju kury było przejawem patriotycznej postawy polskiego gospodarza.
Jaja z Wolnego Wybiegu od Kury Zielononóżki
Rozmiar | różny |
Waga | – |
Ilość | 10szt. |
Opakowanie | karton |